Ajándék gyertya!

MÉZESKALÁCS

Szeretettel ajánljuk Tari Márta bűbájos, szeretettel teli, mesés mézeskalácsait, s ezek fotóival illusztrált kiadványait, amelyek csak korlátozott mennyiségben és számban jelennek meg.

Tari Márta egy vidéki kisvárosban, Csongrádon született. Édesanyja latin-görög-történelem szakos tanárként, orvos édesapja amatőr régész és helytörténészként volt meghatározó személyisége az alföldi város kulturális-és közéletének. A gyermekkor meghitt évei és a képzőművészeti főiskola elvégzése után Budapestre került, és több mint két évtizeden át tanított egy haladó szellemű külvárosi gimnáziumban. Három gyermekének felnevelése hosszú ideig háttérbe szorította művészi tevékenységét. Már nyugdíjasként az óvónőképző főiskolára hívták tanítani, ahol sokféle technika átadására nyílt lehetősége. Itt lelt rá a plasztikailag jól formázható anyagra, a mézestésztára, mely művészi kifejező eszközévé vált. Tőle idézünk: "...A tanári pályán telt el az életem. Három gyermekem nevelése, a több helyen való tanítás, a sokszoros helytállás mellett lehetetlennek tűnt minden alkotói szándék vagy gondolat. Nyugdíjas éveimben, tanítás közben, véletlenül találtam rá a mézes tésztára, mint plasztikai anyagra. Kollégáim, barátaim biztatására és megbízására egyre-másra születtek mézeskompozícióim. Kialakítottam egy egészen új stílust. Azóta a hosszú évek során elfojtott indíttatások kimeríthetetlenül törnek fel. Formázás közben kezem gyorsan tudja követni érzéseimet és gondolataimat. Így elevenednek meg képi álmokká a gyermekkor emlékei, olvasmányaim mesés világa és életem meghatározó élményei. Témáimat a népköltészetből, a szépirodalomból, a Biblia és a mesék világából merítem. Túl a hetvenedik évemen visszatekintve úgy gondolom: most az út vége felé a mézeskalács megédesíti a napjaimat és talán másoknak is derűt ad. ..."

Alkotásaiban megelevenednek a gyermekkor tündérmeséi, a magyar falusi élet eseményei és életképei, munkáját gyakran neves költők gondolatai és népi bölcsességek ihletik. Alkotásai számtalan kiállításon szerepeltek hazánkban és külföldön egyaránt ( Csehországban, a Vatikánban, Svájcban ), itthon Hollókőn állandó tárlata látható.

Munkásságát sokan méltatták, Mádl Dalma gondolatait idézzük: "...Tari Márta művészetét megismerve a mézeskalácsról többé már nem csak a kis szívek, huszárok és házikók jutnak eszünkbe, hanem a népmesék, a mondókák, a magyar költészet elevenedik meg előttünk. A mézeskalács a méz édessége mellett a mese, az álom, a játék ízét is felidézi. Az a természetes báj, játékosság és gyermeki, a világra csodálkozó derű, amely Tari Márta műveiből árad, az alkotás szeretetéről tanúskodik. ...A figurák kedvessége egyszerűségük mellett is szeretetről árulkodik: az alkotás öröméről, amely mosolyt varázsol a néző-olvasó arcára is. Ezekből a művekből derű és csodás karácsonyi béke árad. Egyszerre szól a szívhez és az értelemhez, kicsikhez és nagyokhoz. Tari Márta világának mindenki részese lehet. Egyszerűen csak engedjük, hogy hasson ránk ez a mesebeli hangulatot árasztó, mindennapjainkat és ünnepeinket megédesítő művészet."


<< Vissza az előző oldalra
 
Látogatóink (2008.04.29. óta):
Látogatók