Ajándék gyertya!

Lemezjátékok

A hasonmás játékszerek használata során különös figyelemmel legyenek, vigyázzanak a sarkokra és élekre, arra, hogy a lemezjátékok nedves közegben rozsdásodnak, tisztításuk nagyobb körültekintést igényel, az óraszerkezeteket nem szabad túlhúzni! Ezek a játékszerek általában sérülékenyebbek és könnyebben okoznak sérülést is, mint a mai műanyag játékok. Javasoljuk, hogy a felsoroltak miatt, valamint a játékok állagának megóvása érdekében (és egyébként is!), játsszanak együtt a gyerekekkel!
A hasonmás játékszereknek, amelyek az egykori készítésnek megfelelő technológiával készülnek, egy része a mai szigorú játékokra vonatkozó előírásoknak nem felel meg. Ezért elsősorban gyűjtőknek, és a régi játékok kedvelőinek szánjuk, tekintsék dísztárgynak.

Csibe

A csibe felhúzása után fáradhatatlanul csipeget és araszol, amíg a szerkezet lejár.
Az eredetije a magyar Lemezárugyár terméke volt, az 1950-es évektől a legutóbbi időkig gyártották, szinte minden családban játszottak vele a gyerekek.
Méret: 4,5 x 6 x 3,5 cm
Súly: 40 gr.

 

Helikopter

Méret: 16 x 8 x 7 cm
Súly: 13 dkg
 

Katica

Ez a lemezből készült játékszer vidám perceket szerez kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Felhúzás után tegyük az asztalra. Kövessük amint gurulva halad, meglepetéssel tapasztalhatjuk, hogy amikor csápjai alól elfogy a szilárd talaj - például elér az asztal szélére - elfordul, mielőtt leesne!!
Méret: 11,5x7,5x5 cm
Súly: 13 dkg
 

Kutyaházpersely

A kis retesz elhúzására a kutya kidugja a nyelvét, helyezzük rá a perselybe dobandó érmét (100 forintossal is működik!), majd nyomjuk meg a kiálló pöcköt, mire visszahúzza a nyelvét és elnyeli pénzünket. A persely alján található egy kis ajtó, a hozzá való kulccsal együtt, így bármikor könnyedén hozzáférhetünk megtakarításunkhoz. A magyar Lemezárugyár terméke volt; jelenleg is magyar gyártmány !
Méret: 14,5x9,5x7,5 cm
Súly: 14 dkg
 

Láncos orr

Magasan hordja az orrát, vagy leszegi a földre. Az orrunk beszél, hogy mennyire azt mutatja ez a játék.
A doboz finom mozgatásával alakíthatjuk ki, változtathatjuk meg a figurák profilját, egyfajta karikatúrajátékként.
Átmérője 55 mm; magassága 10 mm.
 

Madárodú

Első lépésben helyezzünk el egy fém érmét   ( 10,20,50,100 Ft. )
az " etetőbe ".
Alaphelyzetben a madár zárt csőrrel nézeget ki az odúból. A jobb oldalon található kart tekerjük az óramutató járásával ellentétes irányba, ekkor a madár eltűnik az odúban,  majd nyitott csőrrel jelenik meg ismét. Elveszi a pénzt, visszabújik, és a zsákmányt az odúba ejti.
Hogy ezt a folyamatot hányszor ismételtetjük meg vele, csak pénzkérdés!
Méret: 8,5 x 10 x 14 cm;
Súly: 17 dkg

Hajók

8 éves kor alatt nem ajánlott!
Magyar Találmány!
Karle József okleveles gépészmérnök 1943. február 15-én jelentette be. A szabadalmi leírás megjelent 1947.július 15-én.
A játék lelke egy vékony falú tartály a hajó elejében, és a belőle hátrafutó két cső. Ahhoz, hogy működésbe hozzuk a hajót először is vízzel kell feltölteni ezt a rendszert az egyik csövön keresztül, egészen addig, míg a másikon ki nem csurran. Ezután vízre bocsátjuk a hajót, majd beletesszük a meggyújtott mécsest úgy, hogy a láng a tartály alját melegítse. Mikor tartályban lévő víz felforr, gőz képződik, ami az egyik csövön keresztül távozik - ezzel előre lökve a hajót - miközben a másikon keresztül újabb adag víz áramlik be, ami újra felforr... Ez a folyamat egészen addig fennmarad, amíg ég a mécses, illetve amíg van víz a hajó alatt. Nagyon fontos, hogy a tartályban és a csövekben mindig legyen víz, különben a láng megolvasztja a vékony forrasztásokat és játékunk tönkremegy. Ezért mielőtt a leégett a mécsest kicserélnénk, újra töltsük fel vízzel az egész rendszert. A hajómotor hangjára emlékeztető "pöfögést" a tartály falainak mozgása - összehúzódása és kitágulása - kelti, amit a gőz kilövellése és a víz beszívása okoz.

                                                 

Robin
Méret: 14,5 x 6 x 3,5 cm
Súly: 60 gr.

Szállítóhajó
Méret: 19x8x9,5 cm
Súly: 16 dkg

Titanic

 

Törpeautó

Méret: 10x5,5 cm
Súly: 70 gr.

 

 

 

<< Vissza az előző oldalra

 
Látogatóink (2008.04.29. óta):
Látogatók