Ajándék gyertya!

Zenei kínálatunkban döntően népzenei, világzenei és jazz előadók kiadványai találhatóak, de azért a klasszikus- és kortárs komolyzene kedvelői is megtalálhatják a műfajban kiadásra kerülő újdonságokat.

Legfontosabb partnereink:
- Stereo Periferic Kiadó (www.PerifericRecords.com)
- Budapest Music Center Kft. (www.bmc.hu)
- Fonó Budai Zeneház Kht. (www.fono.hu)
- PUTUMAYO World Music (www.putumayo.com)

Újdonságok

Tartalom:
2008 márciusi újdonságok
2007 októberi újdonságok
2007 júliusi újdonságok
2007 júniusi újdonságok
2007 májusi újdonságok
2007 áprilisi újdonságok
2007 márciusi újdonságok
2007 februári újdonságok
2007 januári újdonságok

Márciusi újdonságok

Parker,Charlie - In A Soulful Mood (2CD)
Cikkszám: MCCD 620
Vonalkód: 5014797296206
Ár: 3240 Ft


Charlie Parkert a jazztörténészek a stílus legnagyobb zenészei között tartják számon, olyanokkal említve ot egy lapon, mint Louis Armstrong vagy Duke Ellington. Elismertségét és hírnevét mi sem bizonyíthatja jobban, mint a szakmai kritika hangját megszólaltató Scott Yanow jazz kritikus véleménye: „Parker vitathatatlanul minden idok legnagyobb szaxofonosa volt.” Parker központi szerepet játszott a be-bop zenei stílus megalkotásában, ami iránymutatóvá vált, s melynek stílusjegyei a gyors tempó, a harmóniára alapozott virtuóz technika. A Parker által használt melódiák, ritmusok és harmóniák újszerusége hatalmas hatást gyakorolt kortársaira, és zenéje a mai napig nagy befolyással bír, nem csak a jazz szakmán belül. Ez a dupla válogatásalbum igazolja nagyságát.
Teljes játékido: 75:49 + 73:30John Coltrane - - In A Soulful Mood (2CD)
Cikkszám: MCCD 572
Vonalkód: 5014797295728
Ár: 3880 Ft


John Coltrane az volt a tenor és szopránszaxofonnak, mint Charlie Parker az altnak. Nemcsak alapvetoen újította meg a hangszer hangzását, hanem a végletekig tágította a jazz határait. Ha Charlie Parker volt a szárnyaló Madár, akkor Coltrane számára a játék lélegzés, vérkeringés, zsigeri lét volt - utolsó leheletéig. Alig 41 évet élt (májzsugor okozta halálát), mégis több mint 100 lemez maradt utána. John Coltrane óriási hatást gyakorolt a modern zenére. Nemcsak a szaxofonosok útját jelölte ki Jan Garbarektol Barbara Thompsonig, de lelki atyjának tekintette ot John McLaughlin, Carlos Santana, sot, még a The Doors billentyuse, Ray Manzarek is szívesen idézte fel motívumait. A válogatás második korongján alternatív verziók és ritkaságok találhatók.
Teljes játékido: 132:40
Louis Armstrong - West End Blues
Cikkszám: MCCD 421
Vonalkód: 5014797294219
Ár: 2590 Ft


Satchmo, alias Louis Armstrong a jazztörténet talán legismertebb alakja. A trombitás-énekes nemcsak jazzmuzsikus volt, hanem szórakoztató muvész is, és a jazz elterjedése, valamint a színes boru muzsikusok elfogadása nagymértékben köszönheto munkásságának. Az ido múlásával Louis Armstrong arcizmai már lazultak, ezért nem tudta azt produkálni hangszerével, mint korábban, így egyre inkább áttért az éneklésre, hiszen abban is kivételesen tehetséges volt. Egyedi eloadásmódjában számtalan dal vált slágerré, köztük a Do You Know What It Means To Miss New Orleans és a What a Wonderful World, mely 1968-ban a brit slágerlista élére került. Az albumon hallható felvételek a 20-as években készültek a Hot Five és a Hot Seven zenekarral, amely a legjobb blues-énekesnoket kísérte: Bessie Smitht, Clara Smitht és Trixie Smitht.
Teljes játékido: 61:50
Miles Davis – In A Soulful Mood (2CD)
Cikkszám: MCCD 590
Vonalkód: 5014797295902
Ár: 3240 Ft


Miles Davis jazztörténet egyik legkiemelkedobb és legnagyobb hatású alakja. 13 éves korában kezdett trombitálni, de nem csak hangszeres játéka révén vált kiemelkedo jelentoségu jazzmuzsikussá, zenekarvezetoi, zeneszerzoi és formaújító tevékenysége egyaránt hozzájárult rendkívüli elismertségéhez. Ezen a dupla válogatásalbumon legismertebb szerzeményei hallhatók.
Teljes játékido: 144:46Miles Davis – Cool - The Best Of (2CD)
Cikkszám: MCDLX 070
Vonalkód: 5014797670709
Ár: 3400 Ft


Miles 1948-ban kezdett el kísérletezni egy új stílussal, amely késobb a cool jazz nevet kapta. Gil Evans-szel, valamint Gerry Mulligan szaxofonossal kollaborálva hamarosan közönség elé vitte a gazdag hangszerelésu új stílust, amelyben a szólók folyamatosan változó, elmosódó kontúrú harmóniafelhokön lebegtek. Ezen a dupla válogatáson Davis cool jazz korszakából hallhatók a legjobb szerzemények.
Teljes játékido: 151:33


Muddy Waters – Mojo
Cikkszám: MCCD 425
Vonalkód: 5014797294257
Ár: 2590 Ft


Az amerikai énekes-gitáros a chicagoi-i blues koronázatlan királya. Nagy hatással volt a fehér blues mestereire, többek közt Mick Jagger, Keith Richards, Eric Clapton, Johnny Winter és Bonnie Raitt munkásságára. A Rolling Stones tagjai a Rollin' Stone címu Muddy Waters dalról nevezték el együttesüket. Ez a válogatás koncertfelvételeket tartalmaz digitálisan újrakeverve, hogy a leheto legjobb minoségben élvezhessük a legendás zenész dalait.
Teljes játékido: 74:39Nina Simone - Songs To Sing-Best Of (2CD)
Cikkszám: MCDLX 026
Vonalkód: 5014797670266
Ár: 3400 Ft


Nina Simone a XX. század egyik legnagyobb jazz és soul énekesnoje. A jazzben, funkban, soulban, és a popzenében egyaránt otthonosan mozgott. Eredetileg zongoramuvésznek készült, de hogy konzervatóriumi évei alatt meg tudjon élni New York-ban, bárokban énekelt. Amikor 1987-ben a My Baby Just Cares for Me-t egy tévés parfümreklámban énekelte, a világ megismerte összetéveszthetetlenül mély, szenvedéllyel telített hangját. Ez a dal hozta meg számára a világhírt. Gifted and Black címu száma pedig civil emberjogi mozgalmak himnusza lett, o maga pedig aktívan részt vett a munkájukban. Ez a dupla album pályafutásának mintegy összefoglalását adja.
Teljes játékido: 146:50


Nina Simone - Legend-The Essential
Cikkszám: MCCD 571
Vonalkód: 5014797295711
Ár: 2430 Ft


Ez a válogatás az énekesno legismertebb dalait tartalmazza, köztük koncertfelvételeket.
Teljes játékido: 69:37
Ray Charles – Legend- Best Of Early Years (2CD)
Cikkszám: MCCD 581
Vonalkód: 5014797295810
Ár: 3240 Ft


Ray Charles a soul zene koronázatlan királya, aki Sam Cooke és Jackie Wilsonnal együtt a stílus fejlodésének egyik legnagyobb elomozdítója. Azon kevés zenészek egyike, akiknek tehetségét korán felismerte és elismerte a kritika. A soul mellett a rythm&blues és a jazz területén is maradandót alkotott. Hatéves korában glaucoma következtében elvesztette látását. Ray Charles pályája során 12 Grammy-díjat kapott, valamint 1988-ban Grammy Életmudíjat. A toplistákon 76 dala szerepelt, és több mint 75 albumot adott ki.
Ezen a dupla válogatáson alkotói pályája korai szakaszának legismertebb dalai hangzanak el.
Teljes játékido: 95:71Mahalia Jackson - Legend - Best Of (2CD)
Cikkszám: MCCD 609
Vonalkód: 5014797296091
Ár: 2430 Ft


Az amerikai Mahalia Jackson minden idok egyik legjobb gospel-énekesnoje. Az öt éves kis Mahalia templomi kórusban kezdett énekelni, különleges tehetsége hamar feltunt. Késobb koncertezett világszerte, útjai során vezeto államférfiak fogadták, a világ koncerttermeinek ünnepelt sztárja volt. Ezen a dupla válogatásalbumon a legismertebb dalok hallhatók.Nusrat Fateh Ali Khan - Magic Touch
Cikkszám: MCCD 417
Vonalkód: 5014797294172
Ár: 2590 Ft


Nusrat Fateh Ali Khan a pakisztáni kultúra elso számú követe volt, akit hangjának ereje, transzba ejto eloadása és érzékenysége tett népszeruvé. Világszerte ismerté tette a qawwali-t, a Szufik imáját, az addig szinte teljesen ismeretlen zenei mufajt, mely neki köszönhetoen vált az egyik legizgalmasabb világzenei stílussá. Méltán viselhette a Shahen-shah-e-qawwali, vagyis a Qawwali legfényesebb csillaga nevet. Nusrat Fateh Ali Khan elso lemeze 1973-ban jelent meg, majd a következo 20 évben még közel félszáz albumot készített, melyek Pakisztán és India után, Európába és Amerikába is eljutottak. Több lemeze Peter Gabriel, RealWorld kiadójának gondozásában jelent meg. Pályafutása során több filmhez is készített zenét: Született gyilkosok, Ments meg Uram!, Krisztus utolsó megkísértése, Bandit Queen… Ez az album munkássága esszenciáját adja.
Teljes játékido: 44:21

Októberi újdonságok

Napra: Jaj, a világ!

"Mi lett volna, ha Jimi Hendrix hallott volna egy erdélyi parasztprímást? Mi lett volna, ha Bartók hallotta volna Jimi Hendrixet? É mi lenne, ha Te most meghallanád a Naprát?
A Kárpát-medence népzenéje a Napra zenészeinek közös kiindulópontja, amelyet korunk kultúrájában értelmeznek újra, modernkori hangzásba ültetve azt át. Ehhez persze szükséges, hogy a tagok otthonosan mozogjanak a térség népzenei világában, és annak jellegzetes stíluselemeit könnyedén tudják alkalmazni bármilyen zenei szituációban. A Naprát a muzsikusok kiemelkedo hangszeres tudása, virtuozitása, lendületes eloadásmódja, másrészrol az elektronikus és az akusztikus hangzás és hangszerek elegyítése együtt teszi sajátos erejuvé.
Hogy nézhet ki egy, a XXI. századi Kárpát-medencében alakult zenekar felállása? Elektromos gitár, basszu


Balázs Elemér Group: Early Music

A Balázs Elemér Group a nagy sikert aratott "Magyar népdalok" címu anyaga után, ismételten egy különleges CD kiadására készül, amely 2007. október 6-án jelenik meg "Early Music" címmel. Igazi kuriózum, reneszánsz és barokk muveket dolgoznak át a zenekar egyedi hangzásvilágához huen. A lemezen közremuködik a „Contemporary Gregorian” címu albumról már jól ismert Voces4 Ensemble, valamint egy spanyol zopránénekesno, Núria Rial.
Núria Rial a historikus ének-eloadómuvészet szakértoje, aki a baseli Schola Cantorumban végezte tanulmányait (itt szerezte meg szóló-énekesi diplomáját), s azóta a régizenei eloadók élvonalába tartozik. Együtt dolgozott többek között René Jacobsszal és az „Akademie für Alte Musik” együttessel, Giovanni Antoninivel és az „Il Giardino Armonico”-val, Philippe Pierlot-val és a „Ricercar Consort”-val valamint Jordi Saval

MAKUZ - Magyar Királyi Udvari Zenekar: Készülodés a Csatára

A lemez hanganyaga a Magyar Királyi Udvari Zenekar zenei és szellemi muhelymunkájának során ekrült rögzítésre, otthonában a Kassák Klubban 1987-ben. A felvétel közreadását, annak gyenge minosége ellenére, a zenei anyag idoszerusége és a kifejezés elemi ereje tették indokolttá.
 

 

Vissza a tetejére!

Júliusi újdonságok

Válogatás: Vetettem gyöngyöt (4 CD)
Marton László és Kiss Ferenc válogatása a magyar világzene 30 évébol. A négy lemezes kiadványról röviden:
- A magyarországi világzene történetének áttekintése a mufaj legrangosabb eloadóinak felvételeivel;
- a tradicionális népzenétol az autonóm feldolgozásokon át az etnodzsesszig;
- 4 CD-n, háromszáz perc zenével, több mint hatvan trackkel;
- számos, Magyarországon eddig elérhetetlen, Nyugaton megjelent felvétellel;
- számos, Magyarországon csak vinylen megjelent felvétellel;
- negyvenoldalas, színes, magyar-angol nyelvu, képekkel gazdagon illusztrált kísérofüzettel;
- 14x25 cm-es könyvformában;
- limitált példányban;
- Kiss Ferenc és Marton László Távolodó szerkesztésében;
- az Etnofon Kiadó gondozásában, a Hangveto terjesztésében
 
 
 
Kiss Ferenc: Pávaének (DVD)
A Kodály Zoltán emlékév alkalmából az Etnofon Records és a Néprajzi Múzeum közösen jelentette meg Kiss Ferenc Pávaének címu muvének koncertfelvételét DVD-n. Az eloadást a Tavaszi Fesztivál programjában láthattuk 2007. március 19-én a Muvészetek Palotájában, a Nemzeti Hangversenyteremben.
A DVD-n választható módon három változat tekintheto meg: a zenére vágott klip, a koncert vágott felvétele és a kettobol összeállított televíziós változat. A DVD extra menüpontjában a szerzorol és a koncert neves közremuködoirol kapnak képekkel illusztrált információkat (pályakép, diszkográfia, sajtóvisszhang).
 

CimbaliBand: TransBalkan Express 

"Na kérem, még mindig van új a nap alatt! Már a lemez címe is beutaló egy örök balkán zenei wellness hotelbe! A TransBalkan Express kényeztet, kikapcsol, bekapcsol, és nem akármilyen zenei csemegéket vonultat fel, mint egy jó balkáni svédasztal! Finom eleganciával, nagyon nagy hozzáértéssel van felszolgálva e gyönyöru zenei étek, mint íz, pedig lenyugözo! Közben bejárjuk Magyarországot, Romániát, Bulgáriát, Makedóniát, Szerbiát, Horvátországot! Szétnézhet az utazó, hogy mi újság ezekben az országokban a zenei felhozatal terén! A fomasiniszta Unger Balázs és barátai kiváló idegenvezetok, jól tudják, hogy merre haladjon a TransBalkan Express, cigánykolótól a magyar népzenén keresztül a tüzes mahaláig! Látványosságként brilliáns hangszeres játékok, szólók, kiállások, és fájdalmasan szép énekek vonulnak fel! Menj


Folker: Kecsketánc

Nincs alkalmasabb zene a néptánc tömeges megszerettetésére és tanítására, mint a gyimesi és moldvai csángó, valamint a felcsíki muzsika. Ez az a hangzás- és dallamvilág, amit a soronkénti és szakaszonkénti ismétlés sem tesz unalmassá, mert képes egyszerre ötven, vagy akár száz lábat táncra indítani, s bár látszólag ezek a mozdulatsorok inkább hasonlítanak a lánc- és körjátékhoz, mire az ember megtanulja, rájön, hogy tulajdonképpen táncol. Ez a táncos játék egyformán szórakoztatja a gyermekeket és felnotteket, kezdoket és haladókat. Ezért, aki ehhez a muzsikához és tánctanítási formához nyúl, szinte biztosra veheti a megérintett közösség szeretetét.
Az a hangzóanyag, amit a népzene- és néptánckedvelo jelenleg a kezében tart, azt fejezi ki leginkább, hogy a legegyszerubb kis ritmusjáték, csúfolódó, erdot-mezot


Szabados Szextett: Baltás zsoltár 

A GyorFREE Muhely által kezdeményezett új módszertani kiadvány sorozatindító darabját tartja kezében a tisztelt zenehallgató. A sorozat célja: megmenteni, közkinccsé és kutathatóvá tenni azt a monumentális zenei anyagot, amely az elmúlt évtizedekben a Magyarországon született improvizatív (szabad) zene eladásaiból, hangzó eseményeibol, kiadatlan felvételeibol, jobbára magánfelvételek révén fennmaradt.
Szabados két kompozíciójában, a Baltás Zsoltár-ban (majd azt ezt követo Katonazenében) szólalt meg eloször az az improvizatív zenei nyelvezet, amely utat nyitott az élo magyar zeneiség jelen kibontakozásának. A darab 1972-ben elnyerte a San-Sebastian-i Fesztivál Szabad (Free) zenei nagydíját. A botrányos magyarországi bemutatót követoen (Erkel Színház), a darabról nem készült professzionális felvétel. Kiadványu

 

Vissza a tetejére!

Júniusi újdonságok

Kátai Zoltán: Wathay Ferenc énekei

Wathay Ferenc) "Isztambuli rabsága éveiben csodálatos énekes könyvet írt (maga-rajzolta képekkel díszítvén), melynek anyagi fedezetét koldulásból biztosította.
A huszonnyolc ének között vannak históriák (III., X.), szerelmes és istenes énekek. Valamennyibol sugárzik az önzetlen hazaszeretet, és a mélységes Hit. A könyv végén olvasható hosszú, családtörténeti önéletrajza, és egy hiteles számvetés a korabeli török hadseregrol. Gyér iskolázottsága és foglalkozása ellenére megszerzett korszeru muveltsége elgondolkodtató és példamutató.
Ezen a lemezen - "helyhiány" miatt - csak 16 ének hallható. Egy részüknek ismert a dallama, a többihez - a XVI-XVII. század szokásához híven - magam választottam korabeli dallamokat." - Kátai Zoltán
Vissza a tetejére!

Májusi újdonságok

Lajkó Félix: Remény


Lajkó Félix Remény címu albuma eddig még publikálatlan koncertfelvételeket (Örömkoncert, A38 Hajó, Városi Színház - Budapest, Théatre des Abesses - Párizs, Festival Sarajevska Zima) és a Szolnoki Szigligeti Színházban játszott, Fekete Péter rendezte Shakespeare: Otello címu színdarabjához készült zenéket tartalmaz.Kampec Dolores: Földanya égapa


"A 2003-as koncertlemez után kiadott Éganya Földapa tulajdonképpen a szerves fejlodés, transzformálódás újabb mérföldköve (a Vajdovich Árpád és Ölveczky Tamás alkotta ritmusszekció mellett a dzsesszista Grencsó István szaxofonos immáron dalszerzoi feladatkörben is teljesít a zenekarban), ám egyfajta óvatos lépkedés közelíti az anyagot a korábbi, dalszerubb megszólalás felé. A lükteto Tudnék bár repülni vagy a ringató Szürgündejnem akár valamelyik korai Kampec-albumon is elképzelhetok lennének (ettol még nem visszalépések), ám a hét-kilenc perc körüli darabok így is többségben vannak. A létezo, egzotikus nyelvekbol és kitalált hangutánzó szavakból gyúrt "szövegnek" kifejezetten jól áll a rockszeru forma (Shikadam), de a hosszabb lélegzetvételu, dús felépítésu, gyakori ritmusváltásokkal élo szerkezetek is végig izgalmasak maradnak, a lemezanyag kiváló hangzá


Karaván Familia: Gipsy Crossroads


"A Karaván Familia igazi családi zenekar, mely autentikus cigány népdalokat dolgoz át sajátos stílusban Oroszországtól a Balkánon át egészen az andalúz cigány zenéig. A romák zenei hagyományának nemcsak a virtuozítását, tüzességét képes megmutatni az együttes, hanem annak líraiságát, szemérmességét, kulturált szellemességét és bölcsességét is." (A38)


"Finom ízléssel, játékos deruvel és egyfajta kíváncsi könnyedséggel nyúlnak a legkülönbözobb roma tradiciókhoz. Egyszeru eleganciával, ugyanakkor egyfajta kikezdhetetlen tartással dolgozzák fel a dalokat." (Kovácsy Tibor, Amaro Drom újság)Vodku: Más


Megjelent a korábban Vodku v glotku (vodkát a torokba) nevu együttes második albuma.


 Hegedus Együttes: Visszanéztem félutamból...


A Hegedus együttes fennállásának 25. évforulójára jelent meg ez a lemez, amelyen minden dalhoz egy-egy feledhetetlen emlék fuzodik. Az együttes Nagy Dezso kezdeményezésére és segítségével alakult meg 1981 szeptemberében (elozménye Beregszászi János irányításával). Hegedus Együttes néven 1982. február 14-én jelentünk meg eloször közönség elott. Ez volt Bács-Kiskun megyében az elsoként alakult táncházi zenekar. Számos tv- és rádiószereplést, hazai és külföldi fellépést tudhatunk magunk mögött. Önálló koncerteket adunk, részt veszünk fesztiválokon, Európa csaknem valamennyi országában. Rendszeres gyujto- és kutatómunkánk eredményeként jelentos archívumunk épült fel, amely kb. 300 óra rendszerezett eredeti felvételt tartalmaz. A zenekar Közmuvelodési Munkáért miniszteri dic


The Transform Quintet: Each Other's Children


Részletek a számok születésének történetérol:
 
Around Us: A zenekar baráti köréhez szól. Azokhoz, akik körülöttünk vannak, segítenek, támogatnak minket, velünk együtt örülnek. Egy zenei párbeszéd, amelyben három hangból álló egységek vezetnek végig a témán. Egy prábeszéd arról, hogy csak az számít, ami köztünk történik. Külso beavatkozások és "vélem-lények" ne tereljék rossz útra az amúgy jól muködo dolgokat. Az eredeti címe "Forget the World Around Us".
Under Her Spell: Amikor azt hiszed, hogy végre megtaláltad az igazit, de végül kiderül, hogy ez mégem volt "szerelem elso látásra". Csalóka az egész. Amilyen hamar beleszerettünk, olyan gyorsan ki is ábrándulunk belole. Óriási szerelemnek éljük meg, szemellenzosen. Hiszünk a hazugságnak, és úgy érezzük,


Kaltenecker Zsolt: Impossible


"Ez az elso olyan felvételem, amelynek túlnyomó része (nyolc darab a tizenkettobol) szabad improvizáció. Mindig szerettem volna egy ilyen lemezt készíteni, és úgy tunik, hogy ennek most jött el az ideje.
Az utóbbi években elkezdett érdekelni a klavikord, a csembaló és a gitár. Nagyon megszerettem a pengetett húr hangját, így az úgynevezett fizikai modellezésre is képes Nord Modular G2X szintetizátoromon elkezdtem kísérleteket tenni a fent említett három hangszer számomra vonzó tulajdonságainak ötvözésére. Sok ido elteltével végül sikerrel jártam, és az új hangszínt, vagy inkább virtuális hangszert - nem túl eredeti módon - Clavitar-nak neveztem el.
A felvételt otthon készítettem 2006 oszén-telén. Sok szabad improvizációt rögzítettem, majd ezek közül válogattam


Kaltenecker Trio: Winter's Tale


Kaltenecker Zsolt - zongora
Hárs Viktor - bogo
Borlai Gergo - dobFerenczi György: How Mr. Hendrix Met a Hungarian Shaman in the Diatonic Church 


Erfurtban, a Michaelis Kirchében készült élo szájharmonika felvételek Andy Geier (Hammond orgona, Leslie) és Gryllus Dániel (furulya és citera) közremuködésével.
 
"Az Úr 2000. évében megjelent vala FGY. 10 kicsi elefánt c. lemeze, és az hívek körében nagy port vere föl. Azért tevé ezt, mert O vala az egyetlen harmonikás az kerek egy világon, ki úgy csinála lemezt, hogy az mentes vala az szájharmonikától általában és konkrétan. Az emberek fejüket csóválák, nyugtatókat és porokat szedének nagy sok dühükben. Eltele azóta az Úrnak négy esztendeje, megjelene az Neomatyó, az por elüle, az harmonika szóla, az emberek értetlenségükben megnyugovának. Hiba vala! Mert az Úrnak eme renitens báránya Erfurt jó városában az templomba mene, és muzsikála az o harmonikáján az Úrnak dicsoségére. Lemezének alcímul adá a következot: 10 NAGY ELEFÁNT. Az emberek újfent csod

A lemez 2005-ben jelent meg, most került a Hangvetohöz forgalmazásra.Kosbor: Az utolsó trubadúr


Az utolsó trubadúr zenéje Wor*d Music azaz versekre épülo etno- kamarazene, középkori áthallásokkal. A középkor zenéje egy olyan elfelejtett katedrális, amely töredezettségében is monumentális, önmagán túl mutató, s kövei közül kinövo fák, bokrok is egységet, harmóniát sugároznak. A Kosbor együttes dalai ezen katedrálisok köveibol építenek, erre alapoznak. A felhasznált dallamok Alfonso el Sabio (X. "Bölcs" Alfonz, 1221-1284) spanyol király CANTIGAS DE SANTA MARIA címu gyujteményébol valók.


A lemez 2003-ban jelent meg, most került a Hangvetohöz forgalmazásra.


Fassang László - Vincent Le Quang: The Course Of The Moon

Fassang László orgonista-zongorista és Vincent Le Quang szaxofonos a Párizsi Conservatoire improvizációs osztályában ismerkedett össze. Azóta is szoros barátság és különleges zenei cinkosság fuzi egymáshoz e két született improvizátort. Közönségtol illetve helyszíntol függoen, beskatulyázhatatlan rögtönzéseik a pillanatnak szólnak, felváltva vadak és gyöngédek, erejüket pedig e két páratlan zenész belso világából merítik. Különféle zenei mufajok szintézisén keresztül (klasszikus, jazz, tradicionális zene) Fassang László és Vincent Le Quang az orgona (vagy a zongora) alig sejtheto mélységeit is kiaknázzák a legváratlanabb módon, hogy ezáltal is még jobban meglepjenek bennünket.


Ablakanapra: Rejtek
Az Ablakanapra zenekar 2005 elején körvonalazódott, muzsikájának leginkább meghatározó alapja az, hogy a dalok erosen kötodnek a legkülönbözobb folk hagyományokban – ezért talán a világzene címke is felmerülhet -, különösen a szélesen értelmezett magyar népzenében, de egészen sajátos, egyedi tálalásban. Ami elso pillantásra akár balkáni és kelta dallamnak, bluesnak, vagy régi-zenének tunik, arról is kiderül, hogy csak mint egy-egy csöppnyi esszencia, úgy oldódik fel az Ablakanapra zeneiségében. A közösen felépített és gondosan hangszerelt dalok az akusztikus hangszerek, és a költoi szövegek áradó, élo-organikus harmóniájában nyerik el idorol idore megújuló formájukat.

Mydros: Pende Hronia 
"A Mydros elso lemezének azért Öt év a címe, hogy megünnepelhessük vele a zenekar ötéves fennállását. Olyan zenei válogatással szeretnénk megajándékozni a közönségünket, melyet képtelenség ülve végighallgatni - a dalokat ugyanis elsosorban a táncok alapján választottuk ki. Különösen ügyeltünk arra, hogy megfelelo arányban párosítsuk a görög tavernák jellegzetes buzuki-zenét a népzenével, valamint a Görögországot körülvevo országok muzsikájával. Összesen huszonhét dal csendül fel ezen az albumon, de még sok kedvencünk maradt a tarsolyban. A zenehallgatáshoz és táncoláshoz jó szórakozást kívánunk!" - a zenekar

Vissza a tetejére!

Áprilisi újdonságok

Fondor: Nótás Szilágy
Példa nélkül álló kezdeményezést tarthat kezében a zenekedvelo. Egy olyan lemezt, amely a szilágysági falusi zene gyöngyszemeit fuzi láncba, az ottani zene tiszta, egyszeru mivoltát emeli ki. Az album átfogó képet ad a szilágyságban élo, vagy egykor ott élt etnikumok zenéjérol (magyar, román, cigány, zsidó), szem elott tartva a zenék táncrendben betöltött funkcióját. A felhasznált gyujtések közül a szilágynagyfalusi, selymesilosvai bandák és a kárásztelki énekesek nótái állnak középpontban, az autentikus és a feldolgozott formában megszólaló daloknál egyaránt. Reméljük, hogy a felvételekkel ösztönözni tudjuk a táncházmozgalomhoz közelálló táncosokat, zenészeket, hogy nagyobb figyelemmel és érdeklodéssel forduljanak Szilágyság felé, hiszen a legfobb cél minden egyéb mellett mégis az, hgoy ez a partiumi tájegység

Válogatás: Csobánok nótái
"Két Észak-mezoségi falu, a Déstol keletre fekvo, eros magyar többségu Bálványosváralja és a vegyes magyar-román lakosságú Szásznyíres népzenéjét mutatja be ez a lemez. "Nálunk az volt a divat, ha volt egy embernek húsz darab juha, volt három gyereke, abból egy ment a juhokkal" - mondta Topán György arról, miért tudnak sokan ma is olyan jól furulyázni a vidéken. O is így, a juhok mellé kapta meg apjától elso furulyáját gyerek korában, és attól kezdve a hangszer mindig ott volt a tarisznyájában. (...) Ilyen körülmények között, a legelon alakult ki az a rendkívül gazdagon díszített, meditatív furulyajáték, amelynek szabad, asszimetrikus ritmusát, hangsúlyait a furulyás fejében pergo énekes dallam hangsúlyai határozzák meg. Különösen jól tetten érheto a hangszerjátékot belülrol irányító nyelvi hangsúly- és ritmizálási rendszer azokon a felvételeken, amikor maga a furulyás énekli el a nótát.

Khamoro: Lingara - Csavargók
Magyarországi cigány népzene.

Kalagor: Hová mensz...?
Magyar népdalok és tánczene Moldvából.


Vissza a tetejére!

Márciusi újdonságok

Fabula Rasa: Csindratta
Az izgalmas zenei világú fiatal együttesnek 2005-ben alakult ki a mai felállása, 2006-ban pedig megnyerték a Fringe Fesztivált.
"Célunk egy olyan világ megteremtése, melyben ötvözodnek az általunk mélyen tisztelt népek /cigány, magyar, kelta, zsidó, balkán/ zenei hagyományai a sajátunkéval. Ha már mindenféleképpen találni kell egy irányvonalat, akkor talán "kortárs népzene"-ként határozhatjuk meg a zenekar stílusát." - a zenekar

NeoFolk: Kezdet
A tavalyi Magasztárban feltunt Bonyár Judit csellista-énekesno zenekarának bemutatkozó albuma különleges, gyönyöru dalokkal.
"Izgalmas, lükteto és érzelemgazdag zenei anyagot próbáltunk létre hozni, melynek gerincét Bonyár Judit és Huvösvölgyi Péter különleges hangulatú-néhol a Kárpát-medence, a Balkán, másutt a Közelkelet zenei hagyományait idézo-dalai alkotják. Zenénk olyan belso folyamat eredménye, amelyben szerves egészként, mintegy "népdalként" jön létre az új dal, néha szöveggel, mélyebb érzelmi tartalommal. Indíttatása a népzenei kultúrák színességébol fakad, lelki vonzalomból, mely a változatosság szeretetén alapszik. S hogy a dal és szöveg teljes egészet képezzen a meghangszerelt zenei környezettel, latin, tangó, dzsessz, és rock elemeket, ritmusokat is használtunk. Hangzásunkat a balkáni, arab és afrikai ütohangszerek mellett a csellóra és gitárokra, mandolinra alkalmazott digitális effektek teszik egyénivé, korszeruvé. Hisszük, hogy a tradicionális zenék bátor újraértelmezése, a kifinomultés virtuóz hangszeres játék és foleg Judit kivételes énekesi kvalitása révén utat találhatunk -a dzsessz, világzene és népzenekedvelok mellett - a szélesebb közönséghez is. "

Megjelenés elott:
Mitsoura: Dura, Dura - várható megjelenés március vége

Vissza a tetejére!

Februári újdonságok


Hógolyóbolygó: Dalok Mesevilágból

"A Hógolyóbolygó egy vadonatúj zenei anyag, mely 13 kompozíciót tartalmaz. A foként akusztikus hangszerelésu dalokat mai modern hangzásvilágba ágyaztuk, és próbáltunk slágeres, de nem bugyuta dallamokkal felidézni egy nem is olyan régi kort, amikor a gyerekeknek szóló zene egy örök életre szóló élményt adott, puszta zeneiségével. (...) A Hógolyóbolygó címu meselemez hangzásvilágával, sokszínu dalaival minoségi zenei alternatívát kíván nyújtani a mai gyerekeknek és szüleiknek egyaránt." - a szerzok
A lemezen hallható dalokkal az alkotók a Magyar Alkotók Országos Szövetsége "Gyermek Játék" Pályázatán 2006-ban elso helyezést értek el.

További várható megjelenések:
Március vége: Mitsoura második albuma
Április: Fekete Antal gyujtései sorozat következo darabjai: Sárvidék, Vajdaszentivány
Május: Napra

Vissza a tetejére!

Januári újdonságok


Csillagok, csillagok… - A Magyar zene ünepe

"Nemzeti kincsünk a népzene, amelynek lelki, szellemi ereje máig hat. Büszkék lehetünk rá, hogy megoriztük azt az egyedülálló szépségu és változatosságú zenei nyelvezetet, amely mufajoktól függetlenül, áthatja korunk zenei életét, világhíru alkotóinknak köszönhetoen nem csak Magyarországon, hanem szerte a világon. Ezt hivatott bizonyítani ez a lemez, amely azoknak a sokoldalú zenészeknek a tudására épül, akiknek muvészete e közös zenei alapélmény mentén találkozik." - Liber Endre
A lemez a Muvészetek Palotájában 2006. február 4-én megtartott Csillagok, csillagok... címu koncert hanganyagát tartalmazza.

Balázs Elemér Group: Best & Live 2001-2006 DVD

"Balázs Elemér, Magyarország egyik legismertebb jazzdobosa 2001-ben alakította meg a zenekart, amely az ország egyik legkedveltebb groupjává notte ki magát. Egyéni hangzásvilágot alakítottak ki, melyben a noi és férfi énekhang fontos szerepet kap és érdekes kontrasztot alkot. Szívesen kalandoznak az etno zenei stílus világában és merítenek inspirációt más zenei kultúrákból. Kritikusok szerint ez az a fajta elmélyült zene, ami bármilyen szituációban hallgatható. Ez a koncert DVD az elmúlt 5 év legjobb és legkedveltebb dalait tartalmazza.

Bognár Szilvia: Ének orzi az idot

"Talán nem is lehetne megkapóbb érzékenységgel írni letunt évszázadok ránk maradt kincseirol, amelyeket - többek között - a néphagyomány orzött meg számunkra. Így azokról a népdalokról, balladákról, amelyek - megénekelve az idoszeru és egyben mindenkori emberi érzelmeket, sorsokat, eseményeket - emberöltokön át hagyományozódtak. Nem csupán a dallamok szépsége, a szövegek csiszoltsága és örökérvényusége megragadó, de a bennük rejtve fennmaradt szokásrend, hit- és hagyományvilág is. Ezek a "semmicske énekek" az egykori és foszlányaiban még élo tradicionális kultúra lenyomatai. Számtalan titkot, üzenetet oriznek, melyek megfejtése, megismerése örömet jelent a mai kor embere számára is. Ez a meggyozodés indított lemezem elkészítésére.
Dalokból, imádságokból, gyermekjátékok részleteibol és szövegükben aktualizált balladákból kerekítettem a történet fonalát: egy asszonyi életutat. A születés - házasság - halál, mint az emberélet fordulói közé ékelodik a gyermekkor és a párválasztás idoszaka, majd a társas-családos élet évtizedei, ahol az apa és a gyermekek sorsa kerül elotérbe.
Én eldúdolom, zenésztársaim Kovács Zoltán megfogalmazásában elmuzsikálják. "Ének orzi az idot", mi orizzük az éneket... - Bognár Szilvia

Borago

"A Borago 2004 nyarán alakult trio. A zenekar felállását az élet hozta, zenéjüket a közös népzenei érdeklodés. Erdélyi népdalokat dolgoznak fel saját ötleteikkel, a jazz, a funky és a kalsszikus elemeket használva. Sajátos, városi népzenéjük új perspektívába helyezi mindazt, amit a népdalokról tanultunk.
"Dalok a múltból, a jelenben ... a jövonek. A "tiszta forrás" vize nemzedékek óta mély alázatot és odafordulást kíván a "szomjoltótól". A népzene, egyszeruségébol és mondandójából fakadóan maradandó, új köntösben hallgatva sem veszíthet ezekbol, mert önmagát adná fel. A Borago sem lehetne ilyen szívbemarkoló, ha nem lenne oszinte, szenvedélyes, magával ragadó, de ugyanakkor ártatlanul naiv." - Fekete-Kovács Kornél

Szvorák Kati: Szép Országom

"Tíz gyönyöru, önálló, elgondolkodtató remekmu eme hanghordozón. Tán ennyi is elég lenne a méltatásból. (...) Nem egy alkalomra készült ez a lemeznyi anyag. Legfeljebb az jelenti az apropót, hogy zseniális szöveg-zene egymásra találása hozta elotérbe a szakmában jól ismert, neves alkotókat. Muvészi szintéren soha nem volt idegen, hogy nemzetiségtol függetlenül, számosan vesznek részt, egy-egy komoly, színvonalas produkció elkészítésében. Így történt a Szép országom, szép szerelmem létrehozásakor is. Több náció muvészei alakítják legjobb formájukat kivételes felvételeken. - Magdus Tamás

Gömbszörp: A jövo zenéje

"A meghökkento nevu Gömbszörp a magyar népzenei mozgalom képviseloibol - a Méta, a Fix-Stimm és a Galga zenekarok tagjaiból - verbuválódott társulás, igazi "örömzenekar". A lemez címe - ha magyarázatra szorul ez egyáltalán - arról árulkodik: komolyan hisszük, hogy az autentikus magyar népzene igenis átmentheto a XXI. századba; lehet olyan módon közvetíteni eredeti értékeket, hogy azok is élvezhessék, akik nem szakmabeliek vagy a népzene elfogult rajongói. Tudjuk, hogy az utóbbi évtizedek, a fogyasztói társadalom és az információtechnológiai robbanás "vívmányai" felülírják a korábbi szokásokat, normákat; ezekkel szembeszállni reménytelen vállalkozás lenne. De ameddig csak élo emberek valódi hangszereken játszanak, addig szerintünk az eljövendo idok zenéjében a hagyományos falusi muzsikának is helyet kell kapnia. - Gömbszörp zenekar

Lévai Mária: Az osz táncai

""Második lemezemen egyetlen szerzo, Bernard Andrés szerzeményeibol válogattam. A zeneszerzo "Automates" címu muve már elozo lemezemen is hallható, mely 2002-ben jelent meg "A Daunce" címmel. Bernard Andrés igen elismeroen nyilatkozott erol a felvételrol, miután a lemez egy példányát eljuttattam hozzá. "A darabot magam sem játszhattam volna szebben" - írta válaszlevelében, melyet hamarosan egy terjedelmes csomag követett, benne kották, a szerzo kelta hárfán is eloadható darabjai. Az ajándék, melyet kiadója útján juttatott el hozzám, igen nagy örömet okozott, nagy lelkesedéssel gyakoroltam a muveket, melyek hamarosan koncert repertoárom fontos részévé váltak. Közülük néhány nem csak az én kedvencem lett, de hangversenyeim közönsége is igen megszerette oket, ezért elhatároztam, hogy hangfelvételen is rögzítek belolük egy csokorra valót." - Lévai Mária

ÚJRA ELÉRHETO:

"Hangveto válogatás 2004-2005

"Hangveto válogatás 2005-2006


Vissza a tetejére!

 
Látogatóink (2008.04.29. óta):
Látogatók