Hírlevél

Szél
A füvek először.
Azután a bokrok.
Utoljára a fák.
A zölddel lentről fölfelé
telik meg a világ.

Pünkösdre túlcsordul:
rózsája kiserken.
S valahonnan a Szél -
kívül és belül a kerten
minden hajtást elér.

Kertész Eszter tavaszi versével jelentkezünk másodszorra, melyet Éggel bélelt ház című kötetéből csentünk.

Egyúttal egy másik könyvújdonságra is szeretnénk felhívni a figyelmet, melynek témája sokkal prózaibb, de annál aktuálisabb: a pénzről, a pénzhez való viszonyunkról, esetleges pénzügyi problémáink valódi, mélyebb okairól, a megoldás lehetőségeiről szól.
Korpusz Sándor: Ilyen a pénz című könyvének célja az, hogy logikus rendbe rakva feltárja a pénzzel kapcsolatos legfontosabb kérdéseket, és segítse az olvasót egy tudatosabb, egyénibb pénzszemlélet kialakításában. Többek között a következő kérdésekre keresi velünk együtt a választ:
- Szolgáljuk a pénzt, vagy uraljuk?
- Segítő, vagy kényszerítő erőként működik?
- Hogyan hat a pénz ránk és környezetünkre?
- Tudjuk-e mennyi téves elképzelés, mítosz él bennünk a pénzzel kapcsolatosan?

Egyre többen érezzük úgy, hogy a világ nem jó irányba halad, a pénz ural mindent, az minden érték mértéke. Régóta gondolkodom, mit tehetünk ez ellen, miként változtathatunk e pusztító tendencián. Nekem azért fontos ez a könyv, mert ezekre a kérdésekre is találtam használható, de legalábbis további gondolkodásra serkentő válaszokat.

Végezetül egy kis ízelítő a Hangvető kiadó CD-újdonságaiból:

Fondor: Nótás Szilágy

Példa nélkül álló kezdeményezést tarthat kezében a zenekedvelo. Egy olyan lemezt, amely a szilágysági falusi zene gyöngyszemeit fuzi láncba, az ottani zene tiszta, egyszeru mivoltát emeli ki. Az album átfogó képet ad a szilágyságban élo, vagy egykor ott élt etnikumok zenéjérol (magyar, román, cigány, zsidó), szem elott tartva a zenék táncrendben betöltött funkcióját. A felhasznált gyujtések közül a szilágynagyfalusi, selymesilosvai bandák és a kárásztelki énekesek nótái állnak középpontban, az autentikus és a feldolgozott formában megszólaló daloknál egyaránt. Reméljük, hogy a felvételekkel ösztönözni tudjuk a táncházmozgalomhoz közelálló táncosokat, zenészeket, hogy nagyobb figyelemmel és érdeklodéssel forduljanak Szilágyság felé, hiszen a legfobb cél minden egyéb mellett mégis az, hgoy ez a partiumi tájegység


Válogatás: Csobánok nótái

"Két Észak-mezoségi falu, a Déstol keletre fekvo, eros magyar többségu Bálványosváralja és a vegyes magyar-román lakosságú Szásznyíres népzenéjét mutatja be ez a lemez. "Nálunk az volt a divat, ha volt egy embernek húsz darab juha, volt három gyereke, abból egy ment a juhokkal" - mondta Topán György arról, miért tudnak sokan ma is olyan jól furulyázni a vidéken. O is így, a juhok mellé kapta meg apjától elso furulyáját gyerek korában, és attól kezdve a hangszer mindig ott volt a tarisznyájában. (...) Ilyen körülmények között, a legelon alakult ki az a rendkívül gazdagon díszített, meditatív furulyajáték, amelynek szabad, asszimetrikus ritmusát, hangsúlyait a furulyás fejében pergo énekes dallam hangsúlyai határozzák meg. Különösen jól tetten érheto a hangszerjátékot belülrol irányító nyelvi hangsúly- és ritmizálási rendszer azokon a felvételeken, amikor maga a furulyás énekli el a nótát.


Khamoro: Lingara - Csavargók

Magyarországi cigány népzene.


Kalagor: Hová mensz...?

Magyar népdalok és tánczene Moldvából.


http://www.galagonyaliget.hu
a Galagonya Kézműves Ajándékbolt
(Márti és Laci)

----
Ezt a levelet azért kapta, mert feliratkozott a www.galagonyaliget.hu hírlevelére.
Ha mégsem kíván a jövőben ilyen hírlevelet kapni, itt leiratkozhat.